Mi a tészta egészségügyi előnyei?

Köszönhetően a megfizethetőségének és sokoldalúságának a konyhában, a tészta az átlagos amerikai diétán alapul. Valójában az átlagos amerikai 20 ezer fontot fogyaszt évente az Észak-Dakota Állami Egyetem szerint. A tészta biztosítja az energiát, valamint az alapvető tápanyagokat rostok, vitaminok és ásványi anyagok formájában. Párosítsa tésztáját egészséges összetevőkkel a táplálékkal teli ételek elkészítéséhez.

Szénhidrátok és rostok

A tészta előnyös szénhidrátot biztosít. Egy csésze fehér spagetti 43 gramm teljes szénhidrátot tartalmaz, míg az egész búzából készült spagetti ekvivalens adagja 37 gramm szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrátok elsődleges üzemanyagforrást jelentenek a szervezet számára. A teljes kiőrlésű tészta is jelentős mennyiségű diétás rostot, különösen előnyös szénhidrátot biztosít. A szálak segítenek a krónikus betegségek – köztük az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemben – és elősegítik az emésztőrendszert. A teljes kiőrlésű tészta 1-csésze adagja 6,3 gramm étkezési rostot tartalmaz, amely a férfiak számára ajánlott napi bevitel 17 százalékát és a nők számára 24 százalékot tesz ki. A fehér tészta alacsonyabb a rostban, 2,5 gramm adagonként.

Szelén és mangán

Mind a fehér, mind az egész búzát tartalmazó tészta kiváló szelénforrásként szolgál, ásványi anyag, amely aktiválja az antioxidáns enzimeket, amelyek megvédik sejtjeiket a molekuláris károsodástól. A tésztafélék egy-egy csésze adagja az Ön által ajánlott napi bevitel nagyjából kétharmadát teszi ki, amelyet az Orvostudományi Intézet határoz meg. A tészta mangánt is tartalmaz, ásványi anyag, amely segít szénhidrátok metabolizálásában és a vércukorszint szabályozásában. A teljes búzából készült tészta büszkélkedhet 1,9 milligramm mangánnal – a nők napi bevitelének több mint 100 százaléka és a férfiak 83 százaléka – míg a fehér tészta egyenértékű adagja 0,5 milligramm.

Fóta és karotinoidok

Egy fehér tésztát etessenek a folsav forrásává – vagy a B-9 vitaminnak -, vagy választhatnak a teljes búzából készült tészta a karotinoidok lutein és zeaxantin forrásaiként. A folát szerepet játszik a vörösvértestek fejlődésében és támogatja a gyors sejtnövekedést, míg a lutein és a zeaxantin támogatja az egészséges látást. A karotinoidokban gazdag étrend, beleértve a luteint és a zeaxantint is, csökkenti a tüdőrák kockázatát, magyarázza a Linus Pauling Intézet. A fehér tészta egy adagja 167 mikrogramm B-9 vitamint, vagyis az Orvostudományi Intézet által létrehozott napi ajánlott folsavbevitel 42 százalékát. A teljes kiőrlésű tészta egy adagja 113 mikrogramm luteint és zeaxantint tartalmaz.

Make It Egészséges

Használja a tészta alapját a zöldségekben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag ételekhez. Könnyű kabát teljes búzasaláta olívaolajjal, majd hervadt zöldségekkel és apróra vágott mogyoróval keveredjen el egy dekadens, de egészséges és könnyen előkészített étkezéshez. Fő tészta pörkölt zöldségekkel – beleértve az édesköményt, a paprikát, a hagymát és a fokhagymát -, majd paradicsomos mártással és bazsalikommal. Alternatívaként a tésztát hideg salátákba is be lehet adni. A teljes búzából származó rotini párok jól vágott kalamata olajbogyóval, pörkölt piros paprikával és citromlé vinaigrette-del, míg a bozót, párolt garnélarák, piros paprika és pirospaprika pelyhesített olívaolaj keverik egy tüzes salátabe.