Mi az elsődleges hiány a táplálkozásban?

Az elsődleges táplálkozási hiány az alultápláltság egyik legalapvetőbb típusa, és olyan embereknél fordul elő, akik nem rendelkeznek elegendő tápanyaggal az étrendjükben. A Kid Egészség weboldalának megfelelően az alultápláltság az egyik legelterjedtebb csecsemőhalálozási ok, és körülbelül 10 gyermeket halnak meg minden évben az alultápláltságtól. Az elsődleges táplálkozási hiány általában visszafordítható, amikor a személy elkezd egyenletes táplálékot fogyasztani.

Meghatározás

Az elsődleges táplálkozási hiány általában azért fordul elő, mert egy személy nem kap elegendő mennyiségű létfontosságú tápanyagot. Mivel teste folyamatos táplálékkiegészítést igényel, az elsődleges táplálkozási hiányosságok befolyásolhatják a szerveket, a szöveteket és a csontot. Az alultápláltság néhány gyakori körülménye lehet: fáradtság, szédülés, fogszuvasodó fogak, duzzadt íny, rossz immunrendszer, lassított reakcióidő, gyenge növekedés, izomgyengeség, tanulási problémák, gyomorpanaszok és oszteoporózis. Ellentétben a másodlagos alultápláltsággal, az elsődleges táplálkozási hiány általában úgy oldható meg, ha ételt eszik, vagy kiegészítőket kap a hiányzó tápanyagok biztosítására.

Elsődleges vagy másodlagos

Másodlagos alultápláltság akkor fordul elő, amikor a szervezet képes a tápanyagok felszívására állapot vagy betegség által korlátozott. Ezek a betegségek közé tartoznak a cöliákia, a cisztás fibrózis, a laktóz intolerancia, a hasnyálmirigy-elégtelenség és a káros anémia. Ezenkívül a szervi elégtelenség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a tápanyagokat az Ön által fogyasztott ételektől. Például: “A Journal of Pathology” 1980-as számában közzétett tanulmány szerint a súlyos alkoholizmus károsíthatja a májat, a hasnyálmirigyet és a beleket, másodlagos alultápláltságot eredményezhet.A háttérben lévő okok széles potenciáljának köszönhetően a másodlagos alultápláltság nagyobb kihívást jelenthet Kezelésére, mint az elsődleges táplálkozási hiányra.

Hogyan működik

A megfelelő táplálkozási támogatás a legfontosabb a csecsemők, a serdülő gyermekek és a terhes nők számára. Ezek mindegyike stabil vitamin-, ásványi és egyéb tápanyag-ellátást igényel, amely támogatja a szövetek vagy szervek exponenciális növekedését. Az elsődleges táplálkozási hiányban szenvedő gyermekek kialakíthatják a marasmus nevű állapotot, amelyet vékony test jellemez és elhúzódó növekedést mutat. A fehérjében hiányos gyermekek súlyos kwashiorkor állapot eredményeként kibővített májat, ödémát vagy késleltetett fejlodést alakíthatnak ki. A terhes nőknél a folsav hiányosságai születési rendellenességeket és egyéb kedvezőtlen feltételeket eredményezhetnek. Végül számos ásványi anyag és tápanyag – például a D-vitamin – kulcsfontosságú szerepet játszik a csontképződésben, és táplálkozási hiányosságok esetén felnőtteknél rozetta és osteomalacia kialakulásához vezethet.

Biztonsági aggodalmak

Az elsődleges táplálkozási hiány kockázatának csökkentése érdekében egyszerűen vigye ki a tápláló ételekben gazdag kiegyensúlyozott étrendet, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát, a leveles zöldséget, a gyümölcsöket és a sovány fehérjéket. A legtöbb felnőtt elegendő mennyiséget kaphat a szükséges tápanyagoktól a napi 2000 kalóriát tartalmazó étrend után. Az elsődleges táplálkozási hiány kockázatának csökkentésének egyik módja az üres kalóriatartalmú élelmiszerek, például az üdítőitalok és a cukorkák korlátozása, amelyek kalóriát adnak hozzá, de nincs jelentős tápértékük.