Mi okozza a boka fájdalmát járás közben?

A boka a leggyakrabban sérült kötés, egy 2009-es “American Family Physician” cikk szerint. A bokáj ismétlődő hajlítása és kiterjedése járás közben fájdalomhoz és sérüléshez vezethet, vagy súlyosbíthatja a meglévő állapotot. A boka fájdalmai lehetnek a boka rándulása, az osteoarthritis és a tendinitis tünetei. A kezelés magában foglalja a gyulladásgátló szereket, a pihenést és a jeget. Beszélje meg kezelőorvosával, ha a fentiek ellenére is fájdalmas marad.

Bokarándulás

A boka megrándulása akkor jelentkezik, amikor a boksz körüli szalagok túlságosan megrekednek vagy szakadnak. A lyukba való bejutás vagy a bokáj csavarása enyhe vagy súlyos bokasodást okozhat. A fájdalom mellett duzzadást, zúzódást és csökkent mozgástestet is tapasztalhat. A boka feszültség is okozhat, hogy észrevehető limp mentén séta, és ez megakadályozza, hogy végezzen más tevékenységeket, mint a futás és ugrás.

Impingement szindróma

Bokacsapódás-szindróma akkor fordul elő, amikor az ínt vagy az idegeket a bokád körül tömörítik, ami krónikus fájdalmat okoz. Egy 2006-os cikk az “Észak-amerikai láb- és nyakklinikák” című folyóiratában azt állítja, hogy a futók, a táncosok, a magas jumpers és a röplabda-játékosok jobban hajlamosak a bokacsapódás szindrómájának kialakulására. A lábad és a boka ismétlődő hajlítása és kiterjesztése gyaloglás közben is idegek és inak kompresszióját okozhatja. További tünetek lehetnek duzzanat, ízületi merevség és zsibbadás vagy bizsergés.

íngyulladás

A tendinitis akkor jelentkezik, amikor az inak irritálódnak és gyulladnak. A húgyhólyaggyulladás krónikus vagy túlzott sérülés, amelyet ismételt mozgások okoznak. Az életkorod, a képzési intenzitás növelése és a túlképzés növelheti a boka körüli tendinitis kialakulásának kockázatát. A fájdalom a boka körül és az érintett inak, duzzanat és popping tünetek tendinitis. Fejlett tendinitis esetén állandó fájdalmat érezhet, ami gyaloglással, futással és ugrással súlyosbodik.

osteoarthritis

A túlzott használat, a korábbi boka sérülései és a normális kopás okozhat oszteoartritust az idő múlásával. Az osteoarthritis a bokában lévő porc fokozatos viselésével jön létre. A gyakori tünetek közé tartoznak a “bontás” a bokamozgás, az ízületi merevség, a mélyen az ízületben és a boka instabilitásában. A csontcsontok a boka ízületében és az ízületi deformitásban a fejlett oszteoartritisz szövődményei. Súlyt hordozó tevékenységek, mint a gyaloglás, növelhetik a boka fájdalmát, és további romlást okozhatnak.

Ha gyanítja, hogy a bokáj fájdalom enyhe sérülés eredménye, akkor próbálja meg a szokásos RIZES intézkedéseket: pihenés, jég, tömörítés és magasság, de forduljon orvoshoz, ha a fájdalom továbbra is fennáll. A boka fájdalmának súlyosságától és okaitól függően orvosa javasolhatja az NSAID-okat, például az ibuprofent, a kortikoszteroid injekciókat, az ortotózt, a fizikoterápiát és a műtétet.

Kezelés