Mit csinál a só és a cukor a testedhez?

A só és a cukor sajnos sok ember táplálékában gazdag anyagok, különösen, ha sok feldolgozott vagy előfőzött ételeket fogyasztanak. A legtöbb élelmiszerhez és tápanyaghoz hasonlóan hasznos lehet – vagy legalábbis nem káros – kis mennyiségben. Ha túl sokat fogyaszt a só és a cukor, akkor kockázatot jelenthet az olyan egészségügyi problémák miatt, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség.

A só vagy a nátrium-klorid fontos a szervezet alapvető funkcióinak, például a tápanyag felszívódásának és szállításának. A Linus Pauling Intézet szerint, amikor a só a test két vegyi összetevőjébe bomlik le, a klorid az emésztőrendszerben lévő savak részévé válik. Ezek elnyelik a tápanyagait az ételeitől. A nátrium, a só másik összetevője befolyásolja a testének a sejtjein kívül megtartott folyadékok mennyiségét. Ez meghatározza a vér mennyiségét, ami viszont szabályozza a vérnyomást.

A só és a cukor sajnos gazdag anyagok sok ember étrendjében, különösen akkor, ha sok feldolgozott vagy előkészített étel. A legtöbb élelmiszerhez és tápanyaghoz hasonlóan hasznos lehet – vagy legalábbis nem káros – kis mennyiségben. Ha túl sok sót és cukrot fogyaszt, akkor kockázatot jelenthet az olyan egészségügyi problémák miatt, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség. Mivel a só ilyen fontos szerepet játszik a vérnyomásában, túl sok a magas vérnyomáshoz is vezethet A szívproblémák kockázata. A szervezetnek csak napi 3 gramm sóra van szüksége, de a legtöbb ember naponta 7 grammot fogyaszt. Túl sok nátrium, a só egyik összetevője magas vérnyomást vagy magas vérnyomást okozhat. A magas vérnyomás számos egészségügyi szövődményt okozhat, beleértve a szívbetegséget és a stroke-ot.

A cukor valójában bármilyen egyszerű szénhidrátra vonatkozik, mint a glükóz, a fruktóz és a szacharóz. Az emésztési folyamat során a legtöbb szénhidrát lebomlik ezekre a cukrokra, amelyek energiává válnak, ami tüzelik a testedet. Egyes ételek, például a gyümölcsök természetesen magasak a cukrokban. Amikor a cukor természetesen előfordul, nem feltétlenül rossz a testénél. Azonban egészségesebb az olyan összetett szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása, amelyek egyszerű cukrok helyett. Ennek az az oka, hogy sok a cukor negatív hatása a tényleges étkezési folyamat során fordul elő.

A cukor okozhat fogszuvasodást azáltal, hogy üzemanyagot biztosít az olyan baktériumok számára, amelyek üregképző plakkot termelnek. Health.gov szerint, gyakran fogyasztanak cukor-nehéz ételeket, és ritkán fogatják a fogait, növeli az üregek és más fogászati ​​problémák kockázatát. Ezenkívül sok gyártó cukrot ad a feldolgozott élelmiszerekhez, és csökkenti a tényleges tápanyagokat. Ez hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, különösen akkor, ha a táplálék nagy része a cukor üres kalóriáiból magas. Tehát, bár a só és a cukor nem eredendően rossz a szervezet számára, fontos mérsékelni őket.

Só: pozitív hatások

Só: negatív hatások

Cukor: pozitív hatások

Cukor: Negatív hatások