Tesztoszteron hiány a fiatal férfiakban

A fiatal férfiak tesztoszteron-hiányának klinikai jelentése “hipogonadizmus”. A Daily Mail egyik cikke szerint olyan anyagok, mint a marihuána vagy a kannabisz, hozzájárulhatnak a tinédzser fiúk impotenciájához. A tesztoszteronszintek átmenetileg lecsökkennek a kannabinoidok marihuánában való expozíciója után. A Journal of Theoretical Biology című tanulmány szerint a tesztoszteron 24 órával tér vissza dohányzás előtti szintre a marihuána cigaretta után. A marihuána azonban nem kizárólagos szerepet játszik a fiatal férfiak tesztoszteron-hiányában.

Leírás

A fiatal férfiaknál a hipogonadizmus indikátorai a gametogenezis hiánya és a gonad hormonhiány. A tesztoszteron egy gonád hormon és a gametogenezis magában foglalja a hím spermiumok kifejlesztését és termelését. Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége azt javasolja, hogy a 200 ng / dl alatti teljes tesztoszteronszintű fiatal férfiak jelöltek lehetnek terápiás beavatkozásra.

Okoz

A tesztoszteron-hiány vagy hypogonadizmus általános oka a fiatal férfiakban nem elegendő a tesztoszteron testicularis kiválasztódásában. Az elsődleges és másodlagos hipogonadizmus különböző biológiai állapotokból származik. Az elsődleges hypogonadismus a hererák eltéréseiből származik, mint például a Klinefelter-szindróma, az undecended herék vagy a hemochromatosis. Az elsődleges hypogonadismus is az elsődleges herétis kudarcnak nevezik. A másodlagos hipogonadizmus oka az agyalapi mirigy működése hibás. Az agyalapi mirigy kapcsolódik az agyhoz és szabályozza a hormontermelést.

Tünetek

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány értékelte azokat a feltételeket, amelyek a tesztoszteron-hiányban szenvedő fiatal férfiakban fordulnak elő. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a tesztoszteron-hiány a fiatal férfiaknál kisebb erőt és fehérje-anabolizmust társít. A metabolikus folyamatok, mint az izomnövekedés és a helyreállítás szükségessé teszik a fehérje anabolizmust. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező fiatal férfiak magasabb adipozitást és alacsonyabb zsír-oxidációt tapasztaltak. Az adipozitás a testben lévő zsírraktárakra utal, és a fax oxidációja olyan anyagcsere-folyamatra utal, amely “zsírozza” az energiát. A tesztoszteron-hiány más tünetei a fiatal férfiak között az impotencia, a libidó elvesztése és a képtelenség vagy a koncentrálódás gyenge képessége.

Kapcsolódó feltételek

A fiatal férfiak tesztoszteron-hiánya más állapotokhoz kötődik. A fiatal férfi családjában előforduló tesztoszteronhiány előfordulhat, hogy az alacsony tesztoszteron szintek alapját képezi a genetikai alap. A genetikai szindrómák, mint a Klinefelter-szindróma, hipogonadizmushoz kötődnek. A veleszületett rendellenességek, mint az anarchizmus, hipogonadizmushoz kötődnek. A mérgező expozíciók, mint például a sugárzás vagy a kemoterápia, hozzájárulhatnak a tesztoszteronhiányt kiváltó testicularis meghibásodáshoz. Az endokrin hiányosságok, például a központi hypothyreosis vagy másodlagos mellékvese elégtelenség hozzájárulnak a fiatal férfiak tesztoszteron hiányosságaihoz.

Diagnózis

A tesztoszteron-hiány diagnosztizálása fiatal férfiaknál olyan klinikai laboratóriumi tesztelést foglal magában, amely értékeli a hormonszinteket, és megpróbálja azonosítani az esetleges járulékos körülményeket. A klinikusok a nap elején hormonszint-teszteket végeznek, mivel a tesztoszteronszintek a legmagasabbak a reggeli órákban. A spermaelemzés és a testicularis biopszia jelezheti a herém rendellenességeket. A hipofízis képalkotás segíthet meghatározni a hipofízis rendellenességeket. A genetikai vizsgálatok felfedhetik azokat a genetikai rendellenességeket, amelyek hozzájárulnak az elégtelen hormontermeléshez.

A fiatal férfiaknál a hypogonadismus kezelés magában foglalja a tesztoszteron helyettesítő terápiát. A helyettesítés terápiája testosteron injekciókat tartalmazhat. A helyi kezelések közé tartoznak a tesztoszteron foltok vagy a lokális gél. A gonadális stimulációs terápia, mint például az emberi korionos gonadotropin stimulációs terápia vagy a gonadotropin-felszabadító hormonpumpa-terápia, előnyös lehet a fiatal férfiaknak, akiknél a termékenység érdekli a tesztoszteron hiányosságait.

Kezelés