Milyen paprikák jók a koleszterinszint csökkentésére?

Az amerikaiak nagyjából egyharmada – vagyis a Centers for Disease Control és Prevention – szerint több mint 70 millió embernek magas a koleszterinszintje, tünetmentes állapot, amely jelentősen növeli a szívbetegség kockázatát. Bár bármi bors egy szív-egészséges étrendbe illeszkedik, amely a magas koleszterinszint csökkentését célozza, a chili paprika nagyobb előnyökkel járhat.

Chili Pepper előnyei

A chili paprikák, beleértve a kajénokat, a jalapentot, a serranókat és a habanerókat, kapják meg a tüzes melegségüket a kapszaicinoidok néven ismert fitokémiai anyagok csoportjából. A “Journal of Agricultural and Food Chemistry” című 2014-es tanulmány megállapította, hogy a kapszaicinoidok segítenek csökkenteni a magas koleszterinszintet a vér koleszterinszintjének csökkentésével, megakadályozva felhalmozódását és elősegítik a kiválasztódást. A kapszaicinoidok csökkentették mind a teljes, mind az LDL vagy a “rossz” koleszterinszintet, anélkül, hogy befolyásolnák a HDL-t vagy a “jó” koleszterint.

A koleszterin túl

A chili paprika kapszaicinoidjai szív-és érrendszeri előnyöket kínálnak, egészséges vérkoleszterin szinteken kívül. Ezek a hatásos fitokemikáliák segíthetnek az arteriális plakk képződésének csökkentésében és a koleszterin-lerakódások méretének csökkentésében, amelyek már kialakultak az artériákban, védve ezzel a szűkület jellegét, ami szívrohamhoz vagy stroke-okhoz vezethet.

szempontok

A magas hőindexű chili paprikák, mint például a habaneros, a kapszaicinoidok jobb forrása, mint az enyhébb fajták. A főzés során a paprikák kezelésénél kerülje a bőrirritációt a kesztyű viselése közben, és vigyázzon, hogy ne kapjon paprikát a szemébe. Bár az édes paprika nem tartalmaz kapszaicinoidokat, még mindig jó táplálékforrás. A Harvard Egyetem Egészségügyi Szolgálata szerint a harang paprikák szálának nagyjából 40 százaléka oldható, olyan fajta, amely elősegíti az egészséges koleszterinszintet.