A nátrium-hidrogén-karbonát előnyei

A nátrium-bikarbonát, más néven sütőszóda, olyan kémiai vegyület, amely a háztartási tisztítás és sütés különféle szerepét szolgálja. A nátrium-bikarbonát szintén fontos része a szervezetnek. A nátrium-hidrogénkarbonátnak gyógyhatása van, főleg azért, mert enyhe bázis, amely a szervezetben savval reagál.

Emésztési előnyök

A nátrium-hidrogén-karbonát segít feloldani a túlzott mennyiségű gyomorsavat, ami segíthet a problémák enyhítésében, mint a gyomorégés, a savas emésztési zavar, a gyomor és a gyomorfekély okozta tünetek, a MayoClinic.com szerint. Az over-the-counter termékekben, például tablettákban, porokban és kapszulákban a nátrium-hidrogén-karbonát is antidecineként ismert. Ne adjon antacidákat 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek anélkül, hogy a gyermekorvos ajánlását megkapná. A gyermek önmagukban leírt tünetei lehetnek vagy nem kapcsolódhatnak a felesleges gyomorsavhoz. Ha nem savasak, az antacidák alkalmazása nem segít, és még rosszabbá teheti az állapotot.

A vesék előnyei

Az “American Nephrology Society” folyóiratban megjelent 2009-es tanulmány szerint a fejlett krónikus vesebetegségben szenvedő betegek általában lassabban csökkentek vesefunkciójuk során, amikor a nátrium-hidrogén-karbonátot szokásos kezelésük kiegészítéseként vették fel . A veseelégtelenség aránya körülbelül kétharmada lassabb volt, mint más betegeknél – a csökkenés mértéke hasonló volt a normális életkor előrehaladtával. A nátrium-hidrogén-karbonát alkalmazása csökkentheti a vesekövek és köszvényes állapotok csökkentését is, amelyek a vesékben a magas húgysavszinthez kötődnek.

Csökkentése Acidosis

A nátrium-hidrogén-karbonát alkalmazása csökkentheti a vér savasságát. A metabolikus acidózis akkor fordul elő, amikor a szervezet termel több savat, mint amennyire szüksége lenne, vagy amikor a vese nem megfelelően szelektál a szervezetből. Ha vesebetegségben szenved, akkor túl sok nátrium-hidrogén-karbonátot elveszíthet a szervezetből – jellemzően súlyos hasmenés következtében -, ha savas anyagok, amelyeket ketonként neveznek a szervezetben, ellenőrizetlen cukorbetegség esetén, vagy ha tejsav alakul ki a szervezetben A test hosszantartó edzéssel, májelégtelenséggel, alkoholfogyasztással, rohamokkal vagy hosszabb oxigénhiányban, a MedlinePlus szerint.

Kölcsönhatások a gyógyszerekkel

A nátrium-bikarbonát bizonyos gyógyszerek hatékonyabb működését segítheti. Például elősegítheti, hogy szervezetünk megpróbálja kiszűrni az antibiotikumokat, úgynevezett szulfonamidokat. Segíthet a szervezetnek abban is, hogy a National Library of Medicine szerint magas szintű gyógyszereket, például barbiturátokat szedjen ki. Bár a barbiturátok a relaxációt indukálják, mivel túl sokuk van a testedben, olyan problémákat okozhat, mint például a sekély lélegzés, az elmosódott beszéd, a kóma és a halál.