E-vitamin és műtéti hegek

A sebészi beavatkozás kíséri a sebészeti beavatkozásokat. Ez a tested gyógyítja meg a sérült bőrödet. A hegek felemelhetők, elsüllyedtek vagy laposak és általában könnyebbek vagy sötétebbek, mint a természetes bőrszín. Lehetséges, hogy a sebek csúnyaak lesznek, és az ilyen hegesedést hajlamosak elhalványulni vagy zsugorítani. Mivel az E-vitamin ismerten antioxidáns, fényvédő tulajdonságokkal rendelkezik, számos kozmetikai termékhez jutott, amely a hegszövet javulását eredményezte. Még így sem, az E-vitamin-olajnak a sebészeti hegesedés kezelésére nincs megfelelő tudományos tanulmánya.

Scar formáció

A sebészi bemetszések kollagén szálképződéssel gyógyulnak, de nem eredményeznek rendszeres bőrszövetet. Továbbá, a hegszövet nem olyan erős, mint a normális bőröd. A normális mozgások a hegesedést a gyógyulási folyamat során felhúzhatják és kiterjeszthetik. A bőrön elhelyezett extra varratok további erőt biztosítanak a külső varratokhoz, mivel a bemetszés gyógyul. A maximális kollagén termelést a műtét utáni első 4-6 hétben végezzük, de a hegek körülbelül egy évig változhatnak a felnőtteknél és több évig a gyermekek számára.

E-vitamin

Az E-vitamin vagy az alfa-tokoferol zsírban oldódó vitamin, amely az élelmiszerekben és kiegészítőkben kapható. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és védi sejtjeit a reaktív oxigén és a nitrogén ellen, amelyek megzavarják a normál sejtműködést. A helyi kozmetikai termékek általában E-vitamin-olajat tartalmaznak antioxidáns tulajdonságainak elősegítésére. A K.C. Wan és J.H. Evans a Hong Kongi Műszaki Egyetemen 1999-ben megjelent “Free Radical Biology & Medicine” című számában talált meg nagyobb mennyiségű szabadgyököket a hypertrophikus hegekben, amelyek vastagabbak, vörösebbek és emelkedtek, mint a rendszeres hegek.

E-vitamin olaj

A zöldség- és dióolajok magas természetes E-vitamin tartalmúak. A legáltalánosabb E-vitamin olajok szójababból, repcebol és napraforgóból származnak. A természetes E-vitamin olajokat közvetlenül a növényekből állítják elő desztillálással, bár a hozamok alacsonyak és a költségek magasak. A szintetikus E-vitamin vagy a dl-alfa-tokoferol nyolcféle E-vitamin keverék. Kedvezőbb a gyártás, de biológiai hozzáférhetősége a természetes E-vitamin fele.

Kutatási tanulmányok

A jelenlegi kutatások nem támogatják az E-vitamin-olajat a műtéti heg kialakulásának csökkentése érdekében. A T.L. A Khoo a Hospital Universiti Sains Malajziában, amely a “Journal of Plastic, Reconstructive & Eesthetic Surgery” 2010-es számában jelent meg, arra a következtetésre jutott, hogy a tokateriolok, az E-vitamin-alcsalád nem jelentett jelentős javulást a heg paraméterekben. A Morganroth, Wilmot és Miller Philadelphiában végzett 2009-es tanulmány a “Journal of the American Dermatology Academy” című tanulmányában megállapította, hogy az E-vitamin-olajat tartalmazó hegek nem támogatják a posztoperatív hegképződés csökkentését.