A felesleges zsírok kardiovaszkuláris rendszerre kifejtett hatása

A szív- és érrendszer, a szívből, a tüdőből és az erekből álló szervezet felelős a vér és az oxigén szállításáért a test minden területére. A rendszer bármely problémája vagy betegsége számos tünethez és súlyos betegséghez vezethet. A rendszer megtartása és a megfelelő működés érdekében rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás szükséges. Ez magában foglalja a zsírbevitel figyelését is, mivel a felesleges zsírok negatív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszerre.

Áttekintés

A szívizom lényegében egy olyan szivattyú, amely a vérben kering a testben. A Texas Heart Institute megállapítja, hogy az artériák által nevezett vérerek vér és oxigént szállítanak, amelyet a szívből a szervezetbe pumpálnak. Az artériák kis véredényt szállítanak a vért, amelyet arterioláknak neveznek, és ezután kapillárisokká válnak. Miután az oxigént szállítják a sejtekbe, a vér belép a vénákba, amelyek végül a vénákhoz kapcsolódnak. A vénák az erek, amelyek az oxigén-szegény vért hordozzák vissza a szívbe. A jó egészség megőrzése érdekében a szívizomot és az összes véredényt képesnek kell lenniük a munkájuk elvégzésére.

figyelmeztetések

A szív-és érrendszeri rendszert befolyásoló gyakori betegségek közé tartozik a szívkoszorúér-betegség, az ateroszklerózis, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség, az American Heart Association szerint. Ezek a betegségek korlátozhatják a vér és az oxigén mennyiségét, amely a szívhez és az agyhoz jut, és ez szívrohamhoz vagy stroke-okhoz vezethet. Bár az életkor, a genetika, a nem és az etnikum szerepet játszhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, túl nagy zsírt is okozhatnak a szervezetben.

típusai

Az összes zsír nem egyenlő. Egyesek nyilvánvalóan károsak a szív- és érrendszeri rendszerre, míg mások a Harvard Közegészségügyi Iskola szerint tényleg jóak lehetnek. A zsírok nem oldhatók fel vízben, ezért a lipoproteineknek nevezett hordozók segítségével át kell menniük a testen. Az alacsony sűrűségű lipoproteinek vagy az LDL-k segítenek a szervezetben tárolni és szállítani a koleszterint és a zsírokat. A nagy sűrűségű lipoproteinek, vagy a HDL-k segítenek a szervezetben megszabadulni a koleszterin és a zsíroktól. Ezért az LDL-ket rossz lipoproteinnek tekintik, mivel lehetővé teszik a zsírok magas szintű felépítését a testben. A HDL-k jó minőségűek, mert segítenek a zsírszint alacsony szinten tartásában, és segíthetnek megvédeni a szív és érrendszeri rendszert. A cél az LDL szint csökkentése és a HDL szint emelése.

szempontok

Túl sok a zsíros étrend okozhat érelmeszesedést. Az ateroszklerózis olyan állapot, amelyben zsír, koleszterin és más anyagokból álló plakk felépül az erek falainak mentén. Ez megnehezíti és szűkíti a véredényeket, és korlátozza a vér és az oxigén mennyiségét, amely átáramlik. Idővel ez korlátozhatja a szív és az agy táplálását, és szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Az ateroszklerózis létezhet anélkül, hogy tüneteket okozna, és szívroham vagy stroke lehet a jelenlétének első figyelmeztető jele. Azonban, mivel az erek érintettek és szűkebbé válnak, a vérnyomás emelkedni fog. Ezenkívül a vér koleszterinszintjét egyszerű vérvizsgálattal lehet meghatározni. A legjobb védelem az, hogy a vérnyomás és a koleszterin szintje gyakran ellenőrizze a problémákat, mielőtt a tünetek bekövetkeznének.

Megelőzés / Solution

A betegségek megelőzése érdekében fontos az összes zsír fogyasztásának figyelése és korlátozása. A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a teljes napi zsírbevitel meghaladja az összes kalóriabevitel 20-35% -át. A címkék olvasása és a szobahőmérsékleten szilárd zsírok elkerülése segít. A transzzsír fogyasztásának a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Keressen olyan élelmiszereket, amelyekben nulla transzzsír van. A telített zsírok a napi kalóriák legfeljebb 10% -át teszik ki, mivel a magasabb szintek a koszorúér-betegséghez kapcsolódnak. A koleszterint napi 300 milligrammra kell korlátozni, és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek kevesebbet kell fogyasztania. A napi zsírfelhasználásnak telítetlen zsírokból kell származnia.