C-vitamin és nátrium-benzoát

A feldolgozott élelmiszergyártók gyakran használnak adalékanyagokat az íz és frissesség megőrzésére olyan termékekben, amelyeket hosszabb ideig kell tárolni. Az aszkorbinsav vagy a C-vitamin és a nátrium-benzoát mindkettõ tartósítószerek, amelyeket együtt találhat üdítõitalokban és konzerv zöldségekben, például olajbogyóban és kapribogyókban.

C vitamin

A C-vitamin főleg gyümölcsökben és zöldségekben található. A szervezetnek C-vitaminra van szüksége a kötőszövet szintéziséhez és az immunrendszer működéséhez. Ez egy antioxidáns, amely megvédi sejtjeit a szabadgyökök által okozott károktól. Az aszkorbinsav a C-vitamin egyik formája, amelyet élelmiszer-tartósítószerként használnak, mert antioxidáns tulajdonságai szintén védik az ételeket az oxidációtól, amikor kitéve a levegőnek.

Nátrium benzoát

Nátrium-benzoátot adnak hozzá savanyú élelmiszerekhez, például dzsemekhez, üdítőitalokhoz, salátákhoz, illatokhoz és savanyú káposztahoz, hogy megakadályozzák a baktériumok, penész és egyéb mikroorganizmusok által okozott károsodást. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a nátrium-benzoátot és a benzoesavat biztonságosnak tartja a közönség által általában fogyasztott szinteken.

Benzol

A benzol egy rákot okozó vegyi anyag, amely felszabadul az autók és teherautók kibocsátásából, valamint a szén és az olaj égetéséből. Kis mennyiségben benzol képződhet olyan élelmiszerekben, amelyek mind C-vitamint, mind nátrium-benzoátot tartalmaznak, ha hőnek vagy fénynek vannak kitéve – vagy hosszabb tárolás után.

Benzol az italokban

Az Egyesült Államok Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatala által közzétett információk szerint az ügynökség 2005-ben 10 üdítőital és italtermékben benzinszintet ért el 5 milliárddal meghaladó mennyiségben. Az üdítőital-gyártók újradefiniálták termékeiket, és nyomon követették azokat a mintákat, amelyekben a benzolszintek 1,5 ppb alatti értéket mutatnak A Környezetvédelmi Ügynökség maximális szennyezettségi szintje 5 ppb az ivóvíz számára.