Mi történik a szervezeteddel, ha sok a b-vitamin?

A B vitaminkomplex nyolc egyedi vitamin: tiamin, B1, riboflavin vagy B2, niacin vagy B3, pantoténsav vagy B5, piridoxin vagy B6, biotin vagy B-7, folsav vagy B9 És kobalamin, vagy B12. Mivel a legtöbb ember megfelelő mennyiségű B-vitamint kap a táplálékuktól, a B-vitamin-kiegészítő pótlása túladagoláshoz vezethet, ha nincs hiánya. Azonban mi történik a szervezeteddel, ha sok B-vitamintól függ, milyen típusú B-vitaminot szed.

B Vitaminok káros hatások nélkül

Az Orvostudományi Intézet szerint egyes B-vitaminok nem rendelkeznek mérhető egészségügyi kockázattal nagy adagokban. Ezek közé tartoznak a B1, B2, B5, B7, B9 és B12 vitaminok. Az orvosközösség továbbra is óvatosan szorgalmazza ezeket a vitaminokat kiegészítőként, mivel további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljesen kizárják a hatásokat.

Niacin

Nagy dózisokban a niacin vagy a B3-vitamin gyors, szabálytalan szívverést és bőrpírust eredményezhet, és megnövelheti a bőrhőmérsékletet, ami hasonló a napégéshez. A túl sok niacin fogyasztása homályos látást és hányingert is okozhat. Az Orvostudományi Intézet napi 35 mg B3-vitamin bevitelét ajánlja.

B6-vitamin

A B6-vitamin megzavarhatja az idegi jelek átadását az agyadból az izmokhoz, különösen azokhoz, amelyek irányítják a karját és a lábadat és a légzésedet. Ez a kezek és a lábak bizsergő érzéseihez vezet, csökkent az izomszabályozás és koordináció, a légzési nehézség, és súlyos esetekben az érintett izmok bénulása. Az Orvostudományi Intézet szerint a B6-vitamin napi ajánlott adagja 100 mg.

B komplex

A B-komplex tabletták mind a nyolc B-vitamint tartalmazzák. A legtöbb B-vitamin komplex tabletta 100% -tól 400% -ig tartalmazza a napi B-vitamin bevitelét. Emiatt a niacin vagy a B6-vitamin túladagolás bármely tünetét tapasztalhatja, különösen akkor, ha elegendő mennyiséget kap a diétájából.

A B-vitaminok vízoldékonyak, vagyis nem tárolódnak a szervezetben, és a felesleges mennyiség a vizeletben megszűnik. Ha túl sok B-vitaminnal rendelkezik, igyon nagy mennyiségű vizet, hogy kiöblítse a rendszerből, és fordítsa meg a káros hatásokat.

Kezelés