Mi történik, ha túl sok vitamint veszel?

Ha túl sok mindent vesz – még akkor is, ha egészséges, mint a vitaminok – problémákat okozhat. Bár bizonyos vitaminok viszonylag ártalmatlanok korlátlan mennyiségben, mert teste kiüríti a felesleges mennyiséget, mások csak korlátozott mennyiségben vehetők fel, mielőtt károsíthatja az egészségét.

Vízben oldódó Vs. Zsírban oldódó

A vitaminok kétféleképpen jönnek létre: vízben oldódó és zsírban oldódó. A vízben oldódó vitaminok a C-vitamin és a B-komplex vitaminok. Ha többet veszel, mint amennyit a szervezeted használ, ezek végül úgy mennek végig rajta, mint drága vizelet. Az A, D, E és K vitaminok viszont zsírokat kell feloldani. A szervezet tárolja ezeket a vitaminokat, és ha túl sok, akkor a testben lévő mennyiség káros szintre tud épülni.

Elfogadható felső beviteli szintek

A legmagasabb mennyiségű vitamin, amelyet naponta biztonságosan használhatunk, az elfogadható felső beviteli szintnek vagy az UL-nek nevezik. Ez az összeg olyan szint, amely nem valószínű, hogy egészséges egyének számára kockázatot jelent. Az A-vitamin az A-vitamin felnőttek esetében 3000 mikrogramm, míg a D-vitamin 100 mikrogrammra van beállítva, mondja az Orvostani Intézet. Az E-vitamin UL-értéke napi 1000 milligramm. A K-vitamin esetében nincs UL, de az intézet óvatosságra ad okot, amikor napi 90 mikrogramm napi ajánlott táplálékkiegészítést alkalmaz a nők számára és napi 120 mikrogramm egy férfi számára. Egyes vízben oldódó vitaminok UL-t is tartalmaznak, ám kevésbé valószínű, hogy ártalmasak lehetnek nagy mennyiségben, még mindig fennáll a kockázata. Túladagolhat a multivitaminokon is.

Az Effektek túladagolása

A túl sok vitamin bevitelének hatása attól függ, hogy mely vitaminokat szed. Például a túl sok A-vitamin bevételének káros hatásai közé tartoznak a máj rendellenességek, idegrendszeri változások, szédülés és izomkárosodás. A túl sok D-vitamin legnagyobb kockázata a hiperkalcémia – a vér magas kalciumszintje -, valamint az émelygés és a vesebetegségek. Bár a C-vitamin toxicitása alacsony, a Colorado State University Extension szerint a vesekövek, a köszvény, a hasmenés és a rebound skorbutja kockázata áll fenn, ha feleslegessé teszi. Túl sok folátot vagy B-9 vitamint vesz fel a B-12-vitamin hiányát. A multivitamin túladagolása számos egészségügyi hatással jár, beleértve gyakori vizelést, szemirritációt, szabálytalan vagy gyors szívverést, csont- vagy ízületi fájdalmat, zavartságot, görcsöket, ájulás, viszketés vagy kiütés, hajhullás, émelygés vagy hasmenés.

Keresi a kezelést

Ha multivitaminnal túladagol, azonnal forduljon egészségügyi szakemberhez vagy az Országos Mérgezési Ellenőrző Központhoz. Ha az egy-vitaminos túladagolás tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon orvosához.