Mit jelent a magas nátriumszint?

A nátrium a szervezet fontos ásványi anyaga, mivel elektrolit, ami azt jelenti, hogy vízben feloldódik. A szokatlanul magas nátriumszint a szervezetben növelheti a vérnyomását, és olyan állapotot eredményezhet, mint hypernatremia, ami celluláris diszfunkciót eredményez.

A magas nátrium bevitel növelheti a vérnyomását, a Family Doctor megjegyzi. Ha túl sok nátriumot fogyaszt, a szervezet ellensúlyozza az extra vizet megtartva, hogy megpróbálja hígítani az emelkedett nátrium koncentrációt a vérben. Ez a visszatartott víz növeli a véredény mennyiségét, ami viszont növeli a vérnyomást. A megnövekedett vérnyomás megnöveli a szívelégtelenséget és veseelégtelenséghez és atherosclerosishoz vezethet.

Ha a szervezet nem képes kompenzálni a vér nátriumszintjének emelkedését, a hypernatremia eredményei. A sejtek szabályozzák az elektromos töltést szabályozva a nátrium mennyiségét a sejtek belsejében és azon kívül. A magas vér nátrium képes megzavarni ezt az elektromos töltést. Ez az izom- és idegsejtek számára a legproblematikusabb, mivel ezek a sejtek különösen érzékenyek az elektromos töltésük változásaira. A Hypernatremia fáradtságot, levertséget és zavart okozhat, magyarázza a Merck Manuals Online Medical Library. Fokozott neuromuszkuláris izgatottság és hiperaktív reflexek is kialakulhatnak.

A hypernatremiát a folyadék elvesztése okozhatja, ami szélsőséges izzadás, hányás és hasmenés következménye lehet, a Nephrology Channel megjegyzi, ha a folyadékveszteség nem egyezik egyenlő nátriumveszteséggel. Ha nem iszunk elég vizet, a vér nátriumszintje is emelkedni fog. Ez különösen problémás, ha magas nátrium-bevitele is van, bár a hypernatremia ilyen formája jellemzően hosszabb ideig alakul ki.

A hypernatremia pántok kezelése a vér nátriumszintjének csökkentésére. Ezt ivóvízzel lehet elérni, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hígítsa a nátrium felesleget. Ahhoz, hogy ez a kezelés hosszú távon működjön, csökkenteni kell a nátrium bevitelét is. Szélsőséges esetekben intravénás folyadékokat kell beadni, bár a vér nátriumszintjének gyors csökkenése károsíthatja az idegsejteket. Egyes gyógyszerek, például hurok diuretikumok, szintén hatásosak lehetnek, mivel fokozzák a vesén keresztül a nátrium kiválasztását.

Nátrium és vérnyomás

Hypernatremia tünetei

Okoz

Kezelés