B12-vitamin és ssris

A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók vagy SSRI-k egy olyan antidepresszáns gyógyszerek csoportja, amelyek történelmileg sikerült az antidepresszánsok triciklusos és MAO-gátlói miatt. Az idősebb antidepresszánsokkal ellentétben az SSRI-k kifejezetten a kedélyállapotot fokozó neurotranszmittereket célozzák a szerotonin számára. Egyesek nem válaszolnak az SSRI-kre. Bizonyos esetekben a válasz hiánya a B12-vitamin hiányának következménye.

SSRI-k

A hangulati rendellenességek, például a súlyos depresszív rendellenességek, a generalizált szorongásos rendellenesség és a rögeszmés-kényszeres rendellenesség, kötődnek a szerotonin neurotranszmitter alacsony szintjéhez. Az SSRI blokkolja a szerotonin transzportert. A szerotonin transzporter olyan molekula, amely a szerotonin visszakerül a neuronokba. Mivel a szerotonin csak az idegsejteken kívül működhet, ez a folyamat csökkenti az aktív szerotonin szintjét az agyban. A szerotonin transzporter blokkolásával az SSRI-k emelik az agy szerotoninszintjét.

B12-vitamin

A B12 vitamin, a nyolc B-vitamin egyike alapvető fontosságú a vérképződéshez, a B9-vitamin regenerációjához vagy a folsavhoz, a DNS-szintézishez és az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A B12 fontos vitamin. Az alapvető tápanyagok olyan molekulák, amelyeket a szervezet önmagában nem képes előállítani. Tehát az étrendben kell őket szállítani. Még csak egy kis hiány a B12-vitaminban is drasztikus hatással lehet a hangulatra. A kis B12-vitamin-hiány tünetei közé tartoznak a szorongás, a stressz, az ingerlékenység, a depresszió, a fáradtság és a mentális zavartság. A B12-vitamin hiányának megakadályozása érdekében vegyen be egy vitamin-kiegészítőt, vagy ételeket, például a marhahús, a máj, a tenger gyümölcseit, a halat, a sajtot és a tojásokat tartalmazó ételeket.

Szerotonin és B12

Az SSRI-k nem segítenek a szerotonin szintézisében. Ezek csak megakadályozzák a szerotonin deaktiválódását. Tehát, ha az SSRI-k antidepresszánsoknak hatásosak, az agynak képesnek kell lennie a szerotonin szintetizálására, és a rendelkezésre álló szerotoninnak képesnek kell lennie arra, hogy elősegítse az idegi aktivitást. A B12-vitamin elősegíti az idegvégződések zsíros réteget, amit myelin néven is ismerünk. A mielin rétegnek épnek kell lennie a neuronjelek megfelelő továbbításához. A B12-vitamin hiánya károsíthatja a mielinréteget és megakadályozhatja a megfelelő jelátvitelt.

Az SSRI rezisztencia egyéb okai

Egy másik tényező, amely befolyásolhatja a szerotonin és az SSRI-k megfelelő működését, az omega-3 esszenciális zsírsavak hiányossága. Az omega-3 zsírsavak megerősítik az idegvégződést körülvevő mielin réteget. Ha nincs elegendő mennyiségű omega-3 zsírsav az agyban, a szerotonin nem működik optimálisan. Az esszenciális aminosav-triptofán szintén szerepet játszik a megfelelő funkciójú SSRI-kben. Az agy a triptofánból szerotonin szintetizál. Tehát a triptofánban hiányos étrend megakadályozhatja az SSRI-k működését. A zsíros hal az omega-3 zsírsavak jó forrása. A triptofánban gazdag élelmiszerek közé tartozik a pulyka, a hal, a csicseriborsó, a napraforgómag, a hajdina, a tofu, a tejsavófehérje, a lenmag és a lenolaj.