B5-vitamin a stresszért

A B-vitaminokat évek óta “stresszoldó” vitaminoknak nevezik. Bár a B5-vitamin nem képes megállítani a stresszt, a stressz hormonok termelésében szerepet játszik, és a stressz hatásaival szemben is védőhatást fejthet ki. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzuk a B5-vitamin hatását a szervezet stresszre adott válaszára.

Funkció

A B5 vitamin vagy a pantoténsav vízoldható B-vitamin. A vízben oldódó vitaminokat nem lehet tárolni, így folyamatos ellátásra van szükség. A B-vitaminok segítik a testet a zsírok és fehérjék metabolizálásában, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint. Szükség van az egészséges bőrre, hajra és szemre, valamint a máj és az idegrendszer normális működésére. A B5-vitaminra szükség van a vörösvértestek termeléséhez, az egészséges emésztőrendszer fenntartásához és a szervezet más vitaminok használatához. Ugyancsak fontos a stresszel kapcsolatos hormonok termelése.

Mellékvese

A szervezet mellékvese hormonokat termel, beleértve a szexet és a stressz hormonokat. Az alacsony mellékvese funkció a “Psychology Today” szerint a fáradtságot, a visszatérő fertőzések, a fertőzések rázása, az alacsony vérnyomás és a szédülés állóképesség, szédülés, rossz stresszválasz és hipoglikémia következtében okozhat. A mellékvese elégtelenséget a túlzott stressz, a felesleges koffein vagy táplálkozási hiány okozhatja. A B5-vitamin hiánya hozzájárulhat az alacsony mellékvese funkcióhoz.

A kortizol

A stressz időszakában felszabaduló kortizol a “Psychology Today” szerint a B-vitaminok testét rabolja. A vitaminokat olyan funkciókhoz használják fel, mint például az izmok feszültsége és a vérnyomás emelkedése. A stressz szükségessé teszi a vitaminok pótlását. A kortizol azonban ösztönzi a nagy zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú élelmiszerek vágyát, amelyek nélkülözik a nélkülözhetetlen tápanyagokat a stressz idején.

Egyesület

Az akut stressz okozza az epinefrin és a noradrenalin hormonok felszabadulását a véráramba. A mellékvesekéreg felszabadítja a kortizol felesleget a keringésbe. A mellékvesekéreg működését veszélyeztetheti, ha a B5-vitamin hiányos, a Gregory S. Kelly által az “Alternative Medicine Review” című 1999-es cikk szerint. A panthethin, a B5-vitamin egy formája fokozhatja a mellékvesekéreg működését. A pantetin ugyanezen felülvizsgálat szerint képes megakadályozni a túlzott kortizol szekréciót nagy stressz-körülmények között.

ajánlások

A “Psychology Today” szerint a B-vitaminok banánban, halban, sült burgonyában, avokádóban, csirkében és sötét zöld leveles zöldségekben találhatók. A B5 vitamin gazdag forrása a máj és a vese, a brokkoli, az élesztő és a tojássárgája. Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa a felnőtteknek napi 5 g-ra megfelelő mennyiséget adott a B5-vitaminra. Nagy dózisokban a B5 vitamin nem ismert, hogy emberre mérgező, bár a Linus Pauling Intézet szerint az Oregon State University szerint gastrointestinalis mellékhatásokat jelentettek.