Mi a piridoxin hcl?

A piridoxin a B6-vitamin legelterjedtebb műszaki neve, bár a B6-vitamin két másik vegyi vegyületet is tartalmaz. A piridoxin-hidroklorid vagy a piridoxin-hidroklorid egy B6-vitamin-forma, amely kiegészítésként alkalmazható, és elsősorban B6-vitamin-hiány kezelésére szolgál. A piridoxin HCl-ot a súlyos állapotok kezelésére és a nagy dózisú készítmények kezelésére csak orvosi felügyelet mellett szabad elvégezni.

A B6 funkciója

A B6-vitamin tartalmazza a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint, amelyek három szorosan kapcsolódó kémiai vegyület, a Merck Manuals Online Medical Library szerint. A szervezet ezeket az anyagokat a piridoxál-foszfátba metabolizálja, amely koenzimként hat a biokémiai reakciókra a vérben, a központi idegrendszerben és a bőrben. A B6-vitamin szintén fontos a zsír-, szénhidrát- és aminosav-anyagcserében.

Adminisztrált űrlapok

A piridoxin HCl tablettákban, kapszulákban, folyadékokban és csak vényköteles injekciós oldatokban kapható. Az ömlesztett formában is fehér por formájában, pH = 2,4 és 3,0 között, a ChemicalLand21 szerint, azaz savas. Az ömlesztett ömlesztett ételeket kiegészítőként vagy étrend-kiegészítőként használhatják fel, hogy megerősítsék az ételeket a B6-vitaminnal.

Hiány okai

A B6-vitamin diétás hiánya ritka, mert a vitamin a legtöbb élelmiszerben megtalálható. A genetikai anyagcsere-rendellenesség másodlagos hiányosságként ismert hiányosságot okozhat, és a piridoxin HCl képes kezelni ezt a problémát a Drugs.com szerint. Néhány gyógyszer, beleértve a fogamzásgátló tablettákat, a görcsroham elleni gyógyszereket, az antituberkulózis gyógyszer izoniazidot, a kortikoszteroidokat és a vérnyomáscsökkentő gyógyszert, a hydralazint is képes kimeríteni a B6-vitamint, valamint a túlzott alkoholfogyasztást is. Napi egyszeri 50-100 mg (napi) piridoxin-kiegészítők alkalmazása általában javítja a felnőttek hiányát, magyarázza a Merck Manuals.

felhasználások

A piridoxin-hidroklorid magasabb dózisai hasznosak lehetnek a Premenstrualis szindróma kezelésében, a terhesség alatt a reggeli betegségben, a carpal tunnel-szindrómában, a sideroblastikus anémia, a tardív diszkinézia, az 1-es hyperoxaluria és a hidrazinmérgezés szerint. Az epilepszia Ontario megjegyzi, hogy a piridoxin HCl segít a piridoxin hiányban szenvedő csecsemőkkel szembeni görcsök kezelésében.

Biztonság

A piridoxin-hidrokloridhoz kapcsolódó gyakori mellékhatások közé tartozik az émelygés, fejfájás és álmosság, amint azt az Epilepsy Ontario is említette. A piridoxin napi 500 mg-nál nagyobb adagja perifériás neuropátia kialakulásához vezethet, a Merck Online Medical Manuals szerint. A tünetek jellemzően hatással vannak a lábakra és a kezekre, fokozatosan csökken a koordináció, és a rezgések és a helyzet érzékeny csökkenését okozza. Nem mindenki teljes mértékben tér vissza a perifériás neuropátia tüneteitől a kiegészítés abbahagyása után.