Mi helyettesíti a szójaolajat?

A szójaolajat széles körben használják főzõolajként, és mivel növényi alapú, nagyon kevés telített zsírt és koleszterint tartalmaz. Míg a szójaolaj széles körben elérhető, vannak olyan emberek, akik inkább az ételallergia vagy más egészségügyi problémák miatt kerülik a szójababokat. Ha megpróbálsz elkerülni a szójababot és a szójaolajat, akkor vannak más egészséges lehetőségek is.

Sáfrányolaj

A pórsáfrányolaj sok olyan többszörösen telítetlen zsírsavval rendelkezik, amely növeli az anyagcserét és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Egy kevés alig két evőkanál sáfrányolaj naponta segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ugyanakkor csökkentheti a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás kockázatait. Nagyon telítetlen zsírokból áll, és segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet, miközben növeli a szervezetben a jó koleszterinszintet.

Repceolaj

A canolaolaj a repceolaj család tagja, a repceolaj növényeinek nyomaitól függ. Csak 7 százalék telített zsírt tartalmaz – a legmagasabb százalékban a telített zsír található növényi olajban. A Canola olaj jó forrás az E és K vitaminokhoz, valamint a növényi szterinek, amelyek segítenek a szív egészségének megőrzésében. Ezenkívül a canola oil nagy mennyiségben tartalmaz egészséges egészséges omega-3 zsírsavakat, az US Food and Drug Administration szerint.

Olivaolaj

Olívaolajat évszázadok óta használnak a mediterrán térségben. Sajtolt olajbogyóból készül, és több ezer éve használják a kereskedelemben és gyógyszerben. A canolaolajhoz és a szójaolajhoz hasonlóan az olívaolaj is magas, többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokban, míg a telített zsírral alacsony marad. Ez segíthet koleszterinszintjének alacsony szinten tartásában és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kókuszolaj

A kókuszolaj egyik olajtartalmának telített zsírok egyikének legmagasabb százalékát tartalmazza, de ezeknek a zsíroknak a többsége közepes lánchosszúságú zsírsavak, amelyek segítenek megemészteni az ételeket és átalakítani őket energiává. Megmutatták, hogy segít megőrizni az egészséges testtömeget, és tartalmaz laurinsavat is, amelyet a szervezetben a monolaurinnak, antivirális és antibakteriális anyagnak alakítanak át. A szerves tényeket író tudósok szerint a laurinsav segíthet a betegségek leküzdésében. A The New York Times egyik 2011-es cikke megjegyzi, hogy a kókuszolaj véleménye radikálisan megváltozott az elmúlt években az “egészséges élelmiszer-világban”.