Mi történik, ha a szintroid gyógyszert túl közel veszem a kalcium tablettámhoz?

A Synthroid, a szintetikus pajzsmirigy hormon levotiroxin márkaneve, egy általánosan előírt pajzsmirigy-gyógyszer. Sok ember, aki ezt a gyógyszert szedi, kalcium-kiegészítőt is kell tennie, hogy segítsen nekik elkerülni a csontvesztést. A Synthroid és a kalcium közötti kölcsönhatás miatt elengedhetetlen, hogy gondosan kövesse az orvos utasításait mikor és hogyan vegye be mind a pajzsmirigy gyógyszerét, mind a kalcium-kiegészítőt.

Synthroid iránymutatások

A Synthroidot üres gyomorra kell vinni, ezért az orvosok általában arra utasítják a betegeket, hogy azonnal vigyenek be ezt a gyógyszert. A Synthroid szedése után legalább 30-60 percig nem szabad enni vagy inni a vizet kivéve. A gyógyszeres kezelés napi rendszerének fenntartása segít fenntartani a pajzsmirigy gyógyszereinek szintjét a rendszerben, ami fontos tényező a jó érzéshez.

Kalcium- és szin-troid-kölcsönhatás

A kalcium-karbonátnak “szerény, de szignifikáns” hatása van a testének a pajzsmirigyhormon gyógyszerek felszívására való képességére, a Journal of the American Medical Association című tanulmány szerint. Ha a Synthroidot egyidejűleg vagy egy kalóriatartalmú gyógyszerszedés néhány órán belül szedik, akkor a hormon hatóanyag hatékonyságának csökkentését kockáztatja. A kalcium megköti és késlelteti vagy megakadályozza a Synthroid felszívódását, ami megnehezíti a szervezet számára a gyógyszerek felszívását.

A pajzsmirigybetegek veszélyei

Ha a Synthroidot és a kalciumot ugyanabban az időben vagy túl közelíti a kalcium beviteléhez, potenciálisan problémákat okozhat a hypothyreosisban szenvedő beteg számára, különösen, ha a kalcium használata sporadikus vagy inkonzisztens. Ha a kalciumbevitel szokásai megakadályozzák a gyógyszeres kezelés megfelelő felszívódását, előfordulhat ugyanazon hypothyreosis tüneteinek – beleértve a fáradtságot, a székrekedést, a száraz bőrt és az emelkedett vér koleszterinszintjét -, hogy először vegye be a kábítószert. Az inkonzisztens kalciumhasználat le tudja dobni a vérvizsgálatokat is, ami megnehezíti az orvos számára, hogy meghatározza a Synthroid helyes dózisát az egészség megőrzéséhez.

A rákbetegségek veszélyei

Ha a Synthroid és a kalcium túl közel van egymáshoz, vagy ugyanakkor potenciálisan veszélyes lehet a pajzsmirigyrákos betegek kezelésére. Az ilyen betegeknél az orvosok jellemzően pajzsmirigyhormont írnak elő valamivel magasabb normál szinten. Az ilyen dózis célja a páciens TSH-jának vagy pajzsmirigy-stimuláló hormonjának szuppressziója, amely segít megelőzni bármely ráksejt növekedését vagy megismétlődését. Ha módosítja a gyógyszeres kezelést vagy kiegészíti a Synthroid felszívódását befolyásoló rutinokat, Ön tudatosan megváltoztathatja terápiás adagja szintjét.

Azáltal, hogy legalább 4 órát hagy a Synthroid lenyelése és a kalcium-kiegészítés befogadása között, nagymértékben csökkentheti a pajzsmirigy-kezelés hatékonyságának csökkentését. Tájékoztassa kezelőorvosát a napi kiegészítő étkezés során végzett bármilyen változásról.

Javaslatok a Synthroid és a kalcium felvételére