A fehérje, a zsírok és a szénhidrátok a burgonyában

A fehérje, a zsírok és a szénhidrátok olyan makroelemek, amelyek elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. A makroelemeket nagy mennyiségben kell fogyasztani az étrendben, hogy energiát biztosítsanak, elősegítsék a növekedést és fenntartsák az egészséges szerveket és szöveteket. A burgonyát talán legjobban a szénhidrát gazdag kínálatának ismerik el, de számos más táplálkozási haszonnal jár.

Az egyik burgonya 3 g fehérjét biztosít az étrendnek, a Washington State Potato Commission szerint. A fehérje 4 kalóriát tartalmaz grammonként, így a burgonya kb. 12 kalóriát tartalmaz a fehérjéből. A fehérje általában a teljes kalóriák 10-35% -át teszi ki, a jobban aktív emberek több fehérjét igényelnek, a MayoClinic.com szerint.

A burgonya zsírmentes és koleszterinmentes módon éri el az éhezést. Mindazonáltal bizonyos zsírok valóban szükségesek az étrendben. A szervezet napi 44-78 g zsírt igényel a vitaminok felszívódásához, a hormonok termeléséhez és a sejtek egészségének fenntartásához, jegyzi meg a MayoClinic.com.

A burgonya magas szénhidráttartalmú, hozzájárulva ezzel a makronutriens 26 grammját az étrendhez. A szénhidrát 4 kalóriát tartalmaz grammonként, így a burgonya több mint 100 kalóriát tartalmaz a tápanyagból. Míg a burgonya sok szénhidrátot tartalmaz, magas a keményítő, és magas glikémiás indexet (GI) hordoz. A glikémiás index egy numerikus skála, amely azt jelzi, hogy milyen gyorsan és milyen magas az adott táplálék növelheti a vércukorszintet. Mint ilyen, a burgonya tücsöket hozhat létre a vércukorszintben. A magas GI-értékkel rendelkező élelmiszerek cukorbetegséghez és szívbetegségekhez kapcsolódnak.

A három makronutriens mellett a burgonya tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az egyik burgonya a C-vitamin ajánlott napi értékét 45 százalékosra becsülte, a Washington State Potato Commission szerint. A burgonya rengeteg káliumot és tiamin, cink, riboflavin, folsav, magnézium, vas és foszfor tartalmát is tartalmazza. A vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a sejtek egészségének megőrzéséhez és a szervezet összes normális funkciójának, például a légzésnek és az emésztésnek.

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

További táplálkozás