Mi a szerepe egy táplálkozási szakembernek?

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és az általános jóléthez. A táplálkozási szakember fontos szerepet játszhat az egészségében azáltal, hogy értékeli az Ön étrendjét, és személyre szabott tanácsokat ajánl. Egészségügyi céljai vagy orvosi igényei alapján a tápláléktanész javaslatokat tehet és összeállíthat étkezési terveket. A táplálkozási szakemberek sok helyen dolgoznak, beleértve a kórházakat, az iskolákat, az egészségügyi osztályokat és a magán gyakorlatokat.

Táplálkozási funkciók

Nehéz maradni a legutóbbi diéták trendjeiről. Ha testsúlycsökkenést vagy egészséges táplálkozási szokásokat próbálnak ki, a táplálkozási szakember útmutatást adhat arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságosan és hatékonyan elérni a célokat. A táplálék-táplálkozók étkezési terveket fejlesztenek, oktatják az adag kontrollját, és képesek különleges táplálékokat előírni olyan betegségek kezelésére vagy megelőzésére, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség.

Klinikai táplálkozási szakemberek

A klinikai táplálkozási orvosok orvosi környezetben dolgoznak, például kórházak, orvosok irodái és klinikái. Ezek a táplálkozási szakemberek felelősek az orvosi táplálkozási terápia biztosításáért, amely a betegségek kezelésére szolgáló terápiás módszer, az étrend kifejezetten testre szabásával. A klinikai táplálkozási szakemberek az orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel dolgoznak olyan étkezési tervek kidolgozására, amelyek megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanak a betegeknek az orvosi állapotuk alapján. Feladatok lehetnek az étkeztetéshez szükséges táplálékkialakítások, vagy táplálkozási oktatási osztályok az orvosi körülmények között élő emberek számára.

Élelmiszer-szolgálat Táplálkozási szakértők

Élelmiszer-szolgáltatási táplálkozási szakemberek iskolai kávézókban, éttermekben és egyéb nagyüzemi élelmiszer-ipari létesítményekben dolgoznak. A kormányzati vagy állami politikák nyomon követése általában kritikus eleme ennek a helyzetnek. Különleges iránymutatásokat kell betartani az adagméretek, az élelmiszercsoportok opciói és a menüi felelősség kizárása tekintetében. Rendszeres ellenőrzéseket és vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy a konyhai munkatársak és a vezetők megfeleljenek a szabályozási normáknak. Az élelmiszertámogató táplálkozási szakemberek tanácsokat adnak a speciális étrendi problémák és az ételallergia kezelésére.

Sport Nutritionists

A sporttáplálkozó sportolókkal és edzőkkel dolgozik, hogy biztosítsa a legmagasabb athletikus teljesítményt. Az egyéni tervek az egyes sportolók tápanyagigényein alapulnak. A sport-táplálkozáskutató szintén együttműködik a sportolókkal a sérülések elkerülése és a sportolók visszaszerzése érdekében. A tápanyag időzítése és a megfelelő kiegészítés fontos az edzésekhez, gyakorlatokhoz és játékokhoz. A sport-táplálkozási szakemberek középiskolák, egyetemek vagy szakmai szervezetek számára dolgoznak. Az egyes sportolók sport-élelmiszert is bérelhetnek az off season során.

Minősített tápláléktanú kiválasztása

A “nutritionist” kifejezés nem garantálja, hogy akkreditált és engedélyezett szakemberrel dolgozik. Egy személy azt állíthatja, hogy táplálkozási szakember akkor is, ha nincs akadémiai vagy klinikai háttere a területen. Annak érdekében, hogy szakképzett szakemberrel dolgozzon, kérjen regisztrált dietetikust. Ezek a szakemberek legalább egy, a Dietetika és Táplálkozástudományi Akadémia által jóváhagyott alapképzést végeztek, elvégezték a felügyelt gyakorlati programot, és átvette a nemzeti regisztrációs vizsgát. A regisztrált dietetikusok használhatják a táplálékkutató kifejezést, de a táplálkozási szakemberek nem használhatják a regisztrált dietetikus nevét, akit R.D. néven neveznek a személy neve után.