Mi a zabpehely glikémiás indexe?

Az oldható rosttartalmának köszönhetően egy egyszerű tányér zabpehely bőséges tartós kibocsátású energiát kínál. A zab feldolgozásától és előkészítésétől függően a zabpehelynek alacsony a közepes hatása van a vércukorszintre és az inzulin termelésre. Az ételeket, amelyekben magas az oldható rost, mint például a zabpehely napi rendszerességgel, segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mondja az American Diabetes Association.

Glikémiás index

A glikémiás index vagy a GI a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszintjét 100-100 fokos skálán rangsorolja. Minél nagyobb a GI, annál gyorsabban emelkedhet a vércukorszintje. A gabonakészítmények GI-ja a gabona feldolgozásának és elkészítésének módjától függően változhat. A 250 g zablisztet – egy 9 oz. Tál – GI-je 58. Egy tál azonnali zabpehely GI értéke 83. A gabona őrlése, mint például a zab vagy a búza, eltávolítja néhány rosttartalmát, ami felgyorsítja az emésztést és felemeli az élelmiszer GI-ét. Ha csökkenteni szeretné a zabpehely GI-ét, kerülje az azonnali fajtákat, és próbálja meg durvább, minimálisan feldolgozott zabat.

Jelentőség

A zabnak alacsonyabb GI értéke van, mint a többi szemcse, mert mind oldható, mind nem oldható rostot biztosít. Ellentétben az oldhatatlan növényi rostokkal, amely nem oldódik fel vízben, az oldható rost elnyeli a vizet és viszkózus. Ahelyett, hogy közvetlenül az emésztőrendszeren keresztül jutna el, az oldható rostokkal ellátott élelmiszerek lassan megemésztik, és fokozatosan felszabadítják az élelmiszer cukortartalmát. Az alma és a bab szintén magas az oldható rostokban.

Előnyök

A Glycemic Index Foundation a “lassú szénhidrátot” idézős zabból hívja, mert oldható rosttartalma lassítja a szénhidrátok lebomlását az emésztés során. Az alacsony GI-értékkel rendelkező élelmiszerek stabilizálják a vércukorszintet, amely normális tartományban tartja az inzulin termelését, és elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését az American Diabetes Association (ADA) szerint. A lassú szénhidrátok, mint például a zabliszt, hosszú távú energiaforrást biztosítanak. Ha fogyni próbál, a zabpehely és más, az oldódó rostokban gazdag ételek kielégítik az éhezést, és segítenek elkerülni a túlfogyasztást.

Következmények

Nem kell korlátozni az étrendet az alacsony GI táplálékokra, hogy a vércukorszint stabil legyen, mondja az ADA. Mindaddig, amíg az általad fogyasztott élelmiszerek többsége alacsony GI-vel rendelkezik, kiegyensúlyozza a magas GI táplálék hatásait. Az alacsony GI reggelit, amely magában foglalja a zabpehelyet, adjunk hozzá fehérjét, például joghurtot, tejet vagy tojást. Mivel a fehérjéknek és zsíroknak nincs azonnali hatásuk a vércukorszintre, nincs glikémiás indexük.

Lehetőségek

Ha saját kenyerét sütjük, lecsökkenthetjük a földrajzi jelzést, ha a búzaliszt egy részét zabra cseréljük. A zabban lévő oldható rost lassítja a kenyér emésztését, csökkenti annak hatását a vércukorra. Ha régen egy tál azonnali zabpehelyet használsz, próbáld meg az acél vágott zabot, amelynek hallható szerkezete és alacsonyabb GI-je van.