Miért ad a víz gyomorégést?

Az átlagember nem érezhet gyomorégést olyannyira, mint a várandós nők és az idősebb felnőttek, de ez még mindig az egyik leggyakoribb emésztési panasz. A gyomorégés véletlenszerű változata általában valami különlegeshez köthető, például nagy étkezés, fűszeres étel vagy túl sok koffein. Gyakori gyomorégés, amely a savas reflux elsődleges tünete, gyakran úgy tűnik, hogy minden élelmiszer vagy ital, beleértve a vizet is előidéz, bár a víz gyakran nem okoz problémát.

A szokásos tolerancia

A visszatérő gyomorégés által érintett emberek többségében a víz könnyen elviselhetővé válik, és néha még néhány iszik, hogy könnyebbé váljon a tünetek enyhülése. A University of Maryland Medical Center azt sugallja, hogy az ivott szűrt víz a nap folyamán – más táplálkozási ajánlásokat követve, amelyek célja a savas reflux szabályozására – segíthet megelőzni a gyomorégést. Bár a citruslé, a teljes tej, a koffeinmentes kávé, a rendszeres kávé és más koffeinmentes italok, a szénsavas italok és az alkohol fogyasztása sokkal nagyobb valószínűséggel válik gyomorhurut, a víz gyomorégést okozhat azokban, akik hajlamosabbak a savas refluxra.

Víz lenyelése

A víz lenyelésének lépése, nem pedig maga a víz gyomorégést okozhat, különösen akkor, ha gulaszkodik vagy nagy gulpushoz vezet. Még akkor is, ha nem okoz bénítást, a levegő lenyelése a vízzel együtt irritálhatja a gyűrű alakú izomot, amely elválasztja a nyelőcsőjét a gyomrotól, és ezáltal pihenést okoz, lehetővé téve, hogy a sav a torkába meneküljön. A nyelési víz hatása más módon is gyomorégést okozhat. A “Nyelőcső-betegségek” című, 2014 júniusában közzétett tanulmány megállapította, hogy a savas reflux gyakori azokban az emberekben, akiknek a nyelőcső izmai nem voltak megfelelőek, és többször is nyelték a vizet.

Egyéb szempontok

Mielőtt hibáztatná a vizet a következő gyomorégéssel való találkozáshoz, fontolja meg a többi tényezőt, amely hozzájárulhat a problémához. Ha hajlamos a savas refluxra, az evés után lefeküdve egy pohár vízzel, még egy másképp üres gyomorban is, gyomorégést okozhat. Mivel az erőteljes aktivitás kihasználhatja az emésztőrendszert, az edzés előtt vagy közben ivóvíz gyomorégést okozhat. A magas stressz szintekről ismert, hogy savas refluxot váltanak ki, ezért a víz úgy tűnik, hogy gyomorégést okoz, ha keveset fogyasztottál, csak stresszt vagy aggodalmat keltett. A dohányzás és a túlsúlyosság is fontos tényező lehet a visszatérő gyomorégésben is.

Lehetséges következmények

A víz nagyobb valószínűséggel gyomorégést okoz azokban, akiket jelentősen befolyásol a savas reflux. Ha a nyelőcső bélése olyan gyulladt lesz, hogy még a víz is irritáló, konzultálnia kell orvosával. A krónikus gyomorégés nemcsak kényelmetlen, hanem növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát is, ha kezeletlenül marad. Valószínűleg kezelheti a refluxot és szabályozhatja a gyomorégést az étrendi és életmódbeli változások és az antacidok segítségével. Ha ezek nem nyújtanak megkönnyebbülést, a gasztroenterológus minden mögöttes problémát megkereshet. A hiatal herniák a reflux viszonylag gyakori okai, és általában műtétet igényelnek.