A napraforgóolaj csökkenti a súlyát?

A napraforgóolajat a napraforgómagok magjából és fejekből nyerik ki, majd finomítják és szűrik. A gyártók gyakran elősegítik a napraforgóolaj előnyeit a fogyás szempontjából, mivel túlnyomórészt telítetlen zsírokat tartalmaz. Azonban a napraforgóolaj számos negatív aspektusa is van, ami nem fogja hasznát venni, ha fogyni szeretne.

Annak érdekében, hogy fogyjon, több kalóriát kell égetnie, mint amit fogyaszt. Annak eldöntéséhez, hogy hány kalóriát fogyaszthat naponta, hogy lefogyjon, szorozza meg testtömegét kilóban. Ez azt jelenti, hogy egy 150 font embernek naponta körülbelül 1800 kalóriát kell fogyasztania. Egy evőkanál napraforgóolaj körülbelül 120 kalóriát tartalmaz. Tekintettel arra, hogy a legtöbb ember szabadon felhasználja az ételeket vagy az öltözködést, a napraforgóolaj könnyedén hozzáadhat 240 kalóriát az étkezéshez, vagyis gondosan figyelnie kell a kalóriáit a nap hátralevő részében.

A napraforgóolaj többnyire többszörösen telítetlen zsírokat vagy PUFA-kat tartalmaz, amelyek gyakran összefüggenek a szív egészségének fokozásával. A napraforgóolajban lévő PUFA-k azonban főleg az omega-6 zsírsavak. A legtöbb nyugati étrend túl sok omega 6 zsírt tartalmaz, és túl kevés az omega 3. A táplálkozási szakértő szerint Jonny Bowden egészségügyi problémákhoz, fokozott zsírfelhalmozáshoz és súlygyarapodáshoz vezethet.

A napraforgóolaj népszerűsége az elmúlt 50 év során egyre népszerűbb, mivel olcsó gyártás és hosszú élettartam. A gyártási folyamat során az olajat magas hő hatásának teszik ki, fehérítőt és egyéb vegyszereket, és erősen finomítható, így a napraforgómagban sok tápanyag nélkül marad. Ezáltal az olaj nagyon oxidálódik, ami sejtkárosodást és gyulladást okozhat a szervezetben.

Ha magas hőmérsékleten főz, a kókuszolaj a legjobb választás. Ez egy nagyon stabil olaj, amely közepes lánchosszúságú triglicerid zsírokból áll, ami egészségre előnyös lehet, és nem jelentkezik durva, ha magas hőnek van kitéve. Az alacsony hőmérsékletű főzéshez és a salátaöntetekhez használjon extra szűz olívaolajat, amely gazdag mono telítetlen zsírokban gazdag.

Kalória

Fats

Feldolgozás

alternatívák