Dózisú túladagolás vagy allergiás reakció?

A túl sok D-vitamin bevétele súlyos reakciókat okozhat a szervezetben, függetlenül egy allergiától. Ha allergiás a D-vitamin-kiegészítőkre, hasonló tüneteket okozhat néhány percen belül a táplálék felszívódása után. Ha nem vagy biztos abban, hogy tünetei túladagolással vagy allergiával járnak-e, beszéljen orvosával. Az ajánlott napi D-vitamin adag alkalmazása nem okoz túladagolást. Ne vegyen be többet az ajánlott adagnál, hacsak orvosa másképp nem ajánlja.

Ha azt gyanítja, hogy túlságosan túladt a D-vitaminon, azonnal keresse fel a sürgősségi orvosi segítséget. A túl sok vitamin bevétele komoly komplikációkhoz vezethet, beleértve a halált is. A D-vitamin-túladagolás során kialakuló gyakori tünetek közé tartozik a gyengeség, álmosság, fejfájás, szájszárazság, émelygés, székrekedés, csontfájdalom, fogyás, viszkető bőr, szívverés-változás, zavartság, szokatlan gondolatok és a szexuális érdeklődés csökkenése. Néhány ilyen tünet egybeesik az allergiás tünetekkel, és az egészségügyi szolgáltatónak értékelnie kell.

Az allergiás reakciót az immunrendszer túlreagálódása okozza. Ha allergiásodik, az immunrendszer olyan antitesteket termel, amelyek egy bizonyos allergéneket – ebben az esetben D-vitamint – azonosítanak, mint valami káros, bár nem. Ha az expozíciónak kitett, az immunrendszer megvédi a szervezetet az IgE antitestek vagy az immunglobulin E létrehozásával. Az ilyen antitestek jelenléte miatt az emésztő sejtek hisztamint termelnek, ami az allergiás tünetekért felelős vegyi anyag.

A vitamin allergiájából kialakuló allergiás tünetek közé tartozik a zihálás, légszomj, mellkasi szorítás, mellkasi torlódás, asztma, fáradtság, fejfájás, viszketés, orrfolyás, orrdugulás, bőrkiütés, tüsszögés, szippantás, hasmenés, émelygés és hányás. Ha allergiás a D-vitaminra, a tünetek akkor jelentkeznek, ha a kiegészítés mennyit vagy kevés. Az allergiás reakció tünetei súlyos allergiás reakciót okozhatnak, ami szédülést, szédülést, arckifejezést és csalánkiütéseket okozhat.

A D-vitamin kiegészítők más mellékhatásokat okozhatnak, függetlenül allergiától vagy túladagolástól. Egyes D-vitamin-kiegészítőkre adott reakciók olyan mellékhatások lehetnek, amelyeket orvosnak kell értékelnie. Ezek a mellékhatások magukban foglalják a gondolkodási problémákat, az ingerlékenységet, a szokásosnál gyakrabban vizeletet, a viselkedésbeli változásokat, a légszomjat és a mellkasi fájdalmat, a Drugs.com szerint. Orvosa azt javasolja, hogy addig szüntessenek meg D-vitamin-kiegészítőket, amíg további vizsgálatokat nem végeznek a reakciók okainak azonosítására.

Overdose

Allergiás reakció oka

Allergiás reakciók tünetei

Gyakori mellékhatások