Mi teszi a sztreccs piros?

Stretch marks, más néven “striae”, elszíneződött csíkok vagy behúzása a bőr a has, a mell, a fenék, a karok, a lábak és combok. Gyakran előfordulnak a terhesség harmadik trimeszterében, de más betegségekhez is társulhatnak. A nyúlványok ártalmatlanok és általában elhalványulnak egy világosabb színben, vagy teljesen eltűnnek.

Terhesség

A terhességgel összefüggő stria az anya bőrének gyors megnyújtása és a kortizol nevű hormon fokozott szintje. A kortizol a mellékvesékben keletkezik és a hormon fokozott szintje segít a terhes nőnek a terhesség feszültségével foglalkozni. Azonban a kortizol gyengíti az elasztin rostokat a bőrön, így törékennyé és károsodásgá válik. Ahogy az anya hasa megduzzad, hogy befogadja a baba, törékeny bõrje károsodik. Azonban, mivel a post-partum nő hormonszintje a normális szintre esik, a csíkok elhalványulnak.

Hízás

A serdülők néhány sztringet észlelhetnek a pubertás megjelenésével és a hirtelen növekedéssel. A súlyemelők emellett izomtömeget is fejleszthetnek, különösen a karokon és combokon. Végezetül, a nem terhesség, a hirtelen súlygyarapodás stretch markot eredményezhet. Mindhárom esetben a csíkok ártalmatlanok és elhalványulnak, ahogy a bőr szabályozza.

Egyéb feltételek

A húzási jelek más állapotok tünetei lehetnek. Például a Cushing-szindróma és a mellékvese-betegséggel kapcsolatos egyéb betegségek a test egészére kiterjedő nyújtást okozhatnak. A sztripperek a test kortizol emelkedett keringési szintjének eredménye. A kortizol gyengíti az elasztin rostokat a bőrön, ami hajlékony és sima. A Marfan-szindróma és az Ehlers-Danlos-szindróma, mind az örökletes kötőszöveti rendellenességek, szintén sztringezéseket okozhatnak.

kezelések

Habár a striák ártalmatlanok, egyesek kozmetikai problémákat is találhatnak. Számos lehetőség áll rendelkezésre a csíkok megjelenésének csökkentésére. A trinónium krémet a közelmúltban felhasznált stretch jelek kezelésére lehet használni. Úgy működik, hogy elősegíti a kollagén termelését a bőrben. A tercinein krém nem biztonságos a terhesség ideje alatt. Számos lézeres kezelés áll rendelkezésre, amelyek hatékonyabbak a régebbi striákhoz. A lézeres terápia stimulálja az elasztin és a kollagén termelését a bőrben, növelve annak rugalmasságát. Egy másik lehetőség a mikrodermabrázió – olyan kezelés, amely lecsúszik a bőr felső rétege felől, és ösztönzi az új bőrnövekedést.

Homeopátiás jogorvoslatok

A bőr terhesség alatt történő hidratálása segít a rugalmasságnak és a károsodás minimalizálásának. A terhesség utáni terhességre a legjobb megoldás a testmozgás. Az erős, feszített szövetek a mag, a comb, a borjú, a glute és a kar gyakorlatok alapvető rendjével térnek vissza a terhesség előtti állapotig.