Mi történik túl sok k-vitaminnal?

Néha úgynevezett “véralvadási vitamin”, a K-vitaminra van szükség ahhoz, hogy a vér jól vérrésbe kerüljön, és segít a csontképződésben és elősegíti a csontok egészségét. Természetesen számos ételben megtalálható, beleértve a leveles zöldségeket és a májat, a K-vitamint az emésztés során az emésztőrendszerben lévő baktériumok is előállítják. Mivel a K-vitamin zsírban oldódik, azt a szervezet tárolja, így túl sok K-vitamint vehet fel. Azonban nincs túl nagy mennyiségű K-vitamin.

A K-vitamin ajánlott napi bevitele a 12 hónapos kor alatti csecsemők esetében 2 és 2,5 mikrogramm között van, míg a kisgyermekek esetében 1-3 éves kortól 30 mikrogramm. A 4-8 éves gyermekek esetében 55 mikrogramm, míg a 9-13 éves korosztály esetében 60 mikrogramm. A 14 és 18 év közötti serdülőkorúak ajánlott napi bevitele 75 mikrogramm. Felnőtt férfiak esetében az ajánlott K-vitamin mennyisége 120 mikrogramm, míg a nőknél, beleértve a terhes és szoptató nőket, 90 mikrogramm.

Mivel a véralvadást segíti elő, a K-vitamin befolyásolhatja, hogy milyen hasznos aszpirint vagy egyéb vérhígító gyógyszereket lehet. Ha magas K-vitamint tartalmazó ételekben fogyaszthatja el a táplálékot, vagy ha K-vitamin-kiegészítést szed, konzultáljon kezelőorvosával a gyógyszerek szedése előtt, hogy megelőzze az alvadás elkerülését a lehetséges szövődmények elkerülése érdekében. A K-vitamin hátrányosan befolyásolhatja bizonyos antibiotikumokat, valamint bizonyos súlycsökkentő gyógyszereket, például olestra-t. Ez utóbbiak esetében ezek a fogyókúrák gátolják a szervezet zsírfelszívódási képességét, ami megnehezíti a szervezet számára a K-vitamin felszívódását vagy megtartását.

Mivel a K-vitamin zsírban oldódik, a vese dialízis nem öblítheti ki a vitamint a rendszerből. A K-vitamin szintén nem hatékony a súlyos májbetegség okozta véralvadási problémák kezelésében. Mivel a K-vitamin véletlenül nagyobb kárt okoz a beteg vagy sérült májban vagy veseben, ha vese- vagy májbetegségben szenved, kerülje a K-vitamin-kiegészítők szedését, és konzultáljon kezelőorvosával a K-vitaminra az étrendben.

A K-vitamint az emésztési folyamat során a bélbaktérium bakteriális növénye termeli. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy elegendő mennyiségű K-vitamint biztosítson a szervezetének. Ezért van szükség a K-vitamin bevitelére az étrendből, vagy kiegészítõ formában. A levélzöld zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, gazdag K-vitaminban gazdag. A zöldebb zöldebb zöld, annál több K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin természetesen megtalálható a krociferikus zöldségcsaládban is, amely magában foglalja a brüsszel hajtásokat és karfiolt. A K-vitamin megtalálható halakban, tojásban, májban és húsban is.

Ajánlott napi bevitel

Lehetséges szövődmények

Kapcsolat a vese- és májbetegséggel

A K-vitamin forrása