Miért rossz az alkoholmentes ital?

Az üdítő italok szénsavas italok. Általában más néven ismert szóda, szóda pop, pop vagy tonik. Bár az ilyen típusú italok alkalmi fogyasztása nem okozhat negatív hatásokat, rendszeres fogyasztásuk nem egészséges. Az ön által fogyasztott üdítőitalok számának csökkentése – vagy a táplálékból való kizárásuk – a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat.

Elhízottság

A nem étkezési üdítő italok nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, amely kalóriát ad a napi étrendnek. Az üdítőitalok rendszeres fogyasztása az elhízáshoz kapcsolódik mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Az üdítő italok, valamint az energia- vagy sportitalok, édesített teák, gyümölcslevek és más magas kalóriatartalmú italok növelhetik a testtömeg-indexet is. Az elhízás és a magas testtömegindex kockázati tényezők számos krónikus egészségi problémához, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák egyes formái. Bár még mindig nem egy egészséges alternatíva, a diétás szódavíz helyettesítésével a rendszeres szóda legalább csökkentheti a kalóriabevitelt és segíthet a nemkívánatos fontok elszívásában. Azonban jobb megoldás a szóda cseréje, kalóriamentes vízzel és három adag kis zsírtartalmú vagy zsírmentes tejjel naponta.

Cukorbetegség

Az American Academy of Family Physicians 2005-ben közzétett cikke szerint az üdítőitalok rendszeres fogyasztása szintén hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatához. Az üdítőitalokhoz hozzáadott édesítőszerek és karamell színezékek csökkenthetik az inzulinérzékenységet. Amikor a szervezet kevésbé érzékeny az inzulinra, a vércukorszint emelkedhet és cukorbetegség léphet fel. Ellentétben a vízzel vagy az alacsony zsírtartalmú tejjel, a szóda nem hagyja a test teljes érzését. Ez azt jelenti, hogy az alkoholfogyasztás kalóriát ad a napi étkezéshez, de nem csökkenti az éhséget, mindkettő túl sok kalóriát fogyaszthat. Ez viszont növeli a cukorbetegség kockázatát.

Szívbetegség

Mivel az alkoholfogyasztás cukrot és kalóriát ad a táplálékhoz, ez növelheti a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is, ami növeli a szívroham vagy a stroke kockázatát. A metabolikus szindrómát akkor diagnosztizálják, ha a derék mérete nagyobb vagy egyenlő a nőknél 35 hüvelyk vagy a férfiak 40 hüvelykénél, ha a vércukorszint éhezése 100 mg / dl vagy magasabb, ha a triglicerid szint 150 mg / dl vagy magasabb, és ha a vérnyomás Nagyobb vagy egyenlő 135/85 Hgmm-vel. Egy másik diagnosztizáló tényező a jó dúsító koleszterin, azaz a nagy sűrűségű lipoproteinek vagy a HDL szintje, amely 40 mg / dl a férfiaknál vagy 50 mg / dl a nőknél. Fontos megjegyezni, hogy a diétás üdítőitalok szintén hozzájárulnak ehhez a problémához. Ennek az az oka, hogy azok, akik mindenféle szódaitalt fogyasztanak, általában egészségtelen étrendet fogyasztanak, amely nagy zsírtartalmú és kalóriát tartalmaz.

Fogszuvasodás

A cukor bevitele hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz, mivel a baktériumok a szájába kerülnek, és cukorral keverik. Ha a sav legalább húsz percig megtámadja a fogakat, és a fogak és az ínyek felszaporodását idézi elő, akkor fogszuvasodást okoz. Bár az egészséges ételekből, például tejtermékekből, gyümölcsökből és zöldségekből származó természetben előforduló cukrok fogyasztását nem szükséges kivágni, fontos, hogy korlátozzák a feldolgozott cukros ételek, mint például a szóda fogyasztását, amelyek nem tartalmaznak tápértéket.

Megoldás

Tekintettel a kalória- és cukortartalmú szódákra, a legjobb, ha teljesen eltávolítjuk az étrendet. Napi egy vagy két diétás szóda nem káros lehet az egészségre. Ettől függetlenül menjen egyszerű vízhez, pezsgő vízzel vagy áfonyával vagy citrommal, egészségesebb választékkal kiegészítve.