Milyen szerepet játszik a kálium az izomösszehúzódásban?

A kálium számos jellemzővel rendelkezik a kiemelkedőbb ásványi nátriummal. A nátriumhoz hasonlóan a kálium általában só formában létezik, például kálium-klorid. A kálium, a nátrium és a kalcium együtt, elektrolitként működik, ami azt jelenti, hogy egyensúlyba hozza a testben lévő folyadék mennyiségét, és továbbítja az apró elektromos idegimpulzusokat. Az elektromos impulzusok közvetítésében játszott szerepe a káliumot fontos szerepet játssza az izomösszehúzódásban.

Nátrium és kálium

A St. John Providence Egészségügyi Rendszer jelentése szerint a szervezetben található kálium többsége megtalálható az izomszövetben. A legtöbb kálium a sejtmembránon belül helyezkedik el, míg a nátriumionok a sejteket körülvevő folyadékban maradnak. Az egyensúly a nátrium és a kálium között elektromos és kémiai gradienst hoz létre, amely a sejtben lévő és a sejten belüli molekulák transzportját szolgálja, valamint az izom összehúzódását indukáló idegi jeleket továbbítja.

Idegi transzmisszió

Az idegek apró elektromos impulzusokat küldenek az izomsejtek jeleként. Az elektromos impulzusra adott válaszként a nátriumionok a sejtmembránon keresztül haladnak a sejtekbe. Ez az ionok koncentrációjában az egyensúlyhiányt okoz, ami a káliumionok mozgását ösztönzi az egyensúly helyreállítására. Ez a teljes sejtmembrán körül történik, és a sejt körül elektromos impulzust hordoz.

Kálium és kalcium

A káliumionokkal együtt a sejtek kalciumionokat is tartalmaznak. Az elektromos impulzus serkenti a kalciumionokat a sejtmembránon át a sejt körül elhelyezkedő folyadékra. Ez a kalciumionok mozgása kiváltja az izomsejtek összehúzódását. A sejteket körülvevő folyadékban megtalálható magnéziumionok kis elektromos töltést generálnak a kalciumionok hatására, és a kalciumionokat a kalciumérzékeny káliumszivattyún keresztül a sejtmembránon keresztül visszahajtják. Ez serkenti a káliumionok áramlását a sejtből, ami izomsejt relaxációt eredményez.

Jelentőség

A kálium fontos szerepet játszik a normális ideg- és izomfunkcióban. Alacsony káliumszint gátolja az izmok relaxációját, ami a merev izmokat okozza, ami feszültséghez és károsodáshoz vezet. A káliumhiány gyakori tünetei közé tartozik az izomgyengeség és a görcsök, és ha nem kezelik, a káliumhiány az izomszövet bomlását okozhatja, a rhabdomyolysis néven ismert állapotot. Az Orvostudományi Intézet azt ajánlja, hogy a felnőttek naponta 4700 mg káliumot fogyasszanak, hogy támogassák az izomfunkciót, tartsák ritmikusan a szívet és fenntartsák az egészséges vérnyomást.