Milyen vitaminokat kell szednie a stresszre?

A stressz hatással van az Ön egészségére, esetleg olyan tüneteket okozva, mint a nyugtalanság, depresszió, túladagolás, fejfájás, alvászavarok vagy izomzavarok. Lásd orvosa, ha stresszes, mert más egészségügyi problémákat okozhat, például szívrohamot. Ha stresszes, akkor fontolja meg táplálékának kiegészítését olyan tápláló ételekkel, amelyek gazdagok a speciális vitaminokban, mivel hatásosak lehetnek a stressz csökkentésében vagy kezelésében.

A C-vitamin hatékonyan segíthet a stressz enyhítésében, az Alabama University of Huntsville Samuel Campbell Ph.D. szerint, aki 1999-ben mutatta be megállapításait az American Chemical Society előtt. A C-vitamin rendszeres, megfelelő bevitele Segít a szervezet normális reakciójának megváltoztatásában a stressz kezelésében. Campbell tanulmánya szerint a C-vitamin segít csökkenteni a kortizol és a kortikoszteron szintjét, a stressz hormonokat a vérében. A C-vitamin gazdag bizonyos ételekben, például főtt leveles zöldségekben, mangóban, narancsban és áfonyával.

Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságai miatt segít a stressz kezelésében. Az A-vitamin elengedhetetlen a stresszcsökkentéshez, mivel antioxidánsai segítenek a szervezetnek a stressz és a kapcsolódó tünetek hatékony kezelésében. Az A-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, például halolaj, sütőtök, spenót, hús, sárgarépa, tojás, rózsaszín grapefruit és laposhal.

A B-1 vitamint gyakran “stressz elleni” vitaminnak nevezik, mivel javítja a szervezet stressz kezelésére való képességét, és növeli az immunrendszer erejét. Fontolja meg a B-1 vitamin bevitelének növekedését étrendjében, ha szenved a stressztől, mivel elősegítheti az adenozin-trifoszfát előállítását, amely energia fontos energiahordozója, amelyet a sejtek energiára használnak. A B-1 vitamin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a dúsított gabonafélék, a sertéshús és a búzacsíra.

A B-6-vitamin vagy a piridoxin segít a szervezetben a stressz kezelésében segítséget nyújtani a szerotonin és a noradrenalin, két, a vér befolyásolásáért felelős hormon termelésében. A szerotonin alacsony szintje a szervezetben depresszióhoz vagy stresszhez vezethet, és a B-6-vitamin segít a szerotonin előállításában, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű B-6 vitamin legyen a táplálékban. A B-6 vitamin jó forrásai közé tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a napraforgómag, a sárgarépa, a pulyka, a garnélarák, a spenót és a tonhal.

C vitamin

A-vitamin

B-1-vitamin

B-6-vitamin