Mikor a nap legjobb ideje a szibériai ginszeng?

A szibériai ginzenget évszázadok óta használják hagyományos gyógyító rendszerekben, különösen a kínai orvoslásban. A gyógynövény adaptogénnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy egyensúlyt teremt a test különböző rendszerei között, hogy fokozza a stressz kezelését. Mivel azonban a szibériai ginzeng elősegíti bizonyos farmakológiai hatásokat, miként lehet az adminisztrációs ideje növelni vagy gátolni annak hatékonyságát. Ez a gyógynövény bizonyos mellékhatásokhoz is társul, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, ha a szibériai ginzeng a megfelelő.

Időzítés

Subhuti Dharmananda Ph.D., a Portlandi Orvostudományi Intézet igazgatója szerint a gyógynövényeket tipikusan a hagyományos kínai orvosi szövegek közé sorolják könnyűnek vagy nehéznek, feloldóknak, gyors cselekvésnek vagy egyéb attribútumoknak. Figyelembe kell venni, amikor meghatározzák a legjobb napi időt, hogy azokat. A modern értelmezések figyelembe veszik az étkezést és egyéb tényezőket, azzal az általános egyetértéssel, hogy a legtöbb gyógynövényre a legjobb adagolási idő általában étkezések között van. A Dharmananda azonban kifejezetten figyelmeztet arra, hogy a gyógynövények serkentése álmatlanságot okozhat éjjel. Ezért azt mondja, hogy a szibériai ginzeng felvételének legjobb ideje kora reggel, ugyanúgy, mint egy csésze kávét, hogy “felgyorsítsa” a rendszert és elindítsa a napot.

Leírás

A szibériai ginzeng botanikusan Eleutherococcus senticosus. Ez egy tövises, bokorszerű, virágzó növény, amely Oroszországból, Japánból, Kínából és Kelet-Ázsiából származik. Található még virágos agyag vagy homokos környezetben is. Bár a gyógynövény kínai gyógymódban való alkalmazása jól megalapozott, kissé újszerű a nyugati gyógynövény. Ezenkívül néha összekeverik a kínai vagy a panax ginsengrel, mert a két növénynek vannak bizonyos jellemzői. Azonban a szibériai ginzeng egy teljesen más faj.

Hagyományos használat

Történelmileg a szibériai ginzenget használják az immunrendszer működésének javítására, az energia és az állóképesség növelésére, a megfázás és az influenza ellenállóképességének növelésére és az életkor növelésére. A Maryland-i Egyetem Orvosi Központja szerint egyetlen tanulmány, amely a szibériai felhasználásra összpontosított, azt mutatta, hogy a négyhetes kiegészítés javítja az idősek társadalmi és kognitív funkcióját. Azonban ez a hatás úgy tűnt, hogy kimerül nyolc hét elteltével a gyógynövény.

Gyógyhatás

Az UMMC azt is elmondta, hogy több tanulmány kimutatta, hogy a szibériai ginsengből és az andrographiszből álló gyógynövény-kiegészítés csökkentette a megfázás és az influenza súlyosságát és időtartamát, feltéve, hogy a tünetek megjelenésétől számított 72 órán belül került sor. A gyógynövény más népszerű, de megalapozatlan alkalmazása a mentális éberség és a tisztaság, valamint a fizikai stressz és fáradtság kiváltása. Ezek a hatások az eleutherosidok jelenlétének tulajdoníthatók, amelyek állítólag stimulálják az immunrendszert és energiát termelnek. Valójában Robert Arthur Anderson, a “Betegtájékoztató, gyógynövények és kiegészítők” című szerzője leírja a szibériai ginzenget, mivel a koffeinhez hasonló stimuláló hatású.

Biztonsági szempontok

A szibériai ginzeng általában biztonságos és jól tolerálható, de az UMMC figyelmeztet arra, hogy ez a növény növelheti a vérnyomást és fejfájást, zavartságot, szívdobogást, álmatlanságot és orrvérzést okozhat néhány embernél. Ez a növény is befolyásolhatja a szív gyógyszereit, vérhígító szereket, nyugtatókat és görcsrohamokat. Ne használja ezt a gyógynövényt, ha krónikus állapotban van, vagy gyógyszert szed, hacsak nem szakképzett orvos felügyelete alatt áll.